Sunt og praktisk: De måltidene som man spiser mellom favorittene

InShot_20230127_124822598

Dette er en artikkel med enkle måltider uten stress, jeg liker nemlig ikke å stresse.
Disse måltidene er ikke for gourmetkokken, men for folk som sliter med å komme på enkle løsninger og ønsker flere fornuftige alternativer.
Jeg sier det fordi mange nok vil tenke at dette er for simpelt. Det er hele hensikten med denne artikkelen, at det er enkle løsninger som fungerer godt.
«Så enkelt kan det gjøres altså».
Dette er de måltidene som man spiser mellom de gode som man gleder seg til, de som sørger for at man er mett lenge, koster lite og gjerne ikke er avanserte, men likevel smaker greit og holder oss innenfor enhvert kaloribudsjett.
Mine «fiskebolle i hvit saus» på tirsdagene.

Er du bare en person i husholdningen, eller mangler du inspirasjon til hverdagskostholdet, så kan dette være fornuftige tips til deg.
Jeg har selv ryddet opp litt i kostholdet, januar er en fin måned til å lage gode rutiner og gjerne starte litt på nye ark etter min mening.
Det er en tid hvor mange kaster seg over strenge regimer og strenge dietter.
Og gjerne strenge regimer og dietter kastes etter deg for å tjene penger.
Har også observert mye fancy måltider og kokebøker som lover deg den fremgangen du fortjener.
Maten i disse er ofte helt innafor, men jeg er personlig ikke noe særlig glad i å lage mat.
Jeg spiser også mange måltider alene.
Så det blir litt meningsløst for meg å lage for avanserte retter. Og jeg er ganske tradisjonell i smaksløkene, så jeg unngår for mye pulver og trikseløsnininger a la (ting som smaker nesten det samme.)

Hverdagsmaten.

Avansert mat er det sjeldent jeg lager, det er ikke varig for meg å bruke mye tid på kjøkkenet for å rydde opp i kostholdet, derfor trengs løsninger som kan tas frem alltid.
Løsninger jeg kan lage tilogmed når jeg er sulten og vil spise snart.
Gjerne det også kan være kjekt for folk å se hvor kjedelig det kan være og fortsatt være innenfor både sunt og bra for kroppen.
Derfor har jeg skrevet ned mine måltider som jeg har spist alene denne perioden.
Når jeg ikke har hatt de typiske komfortmåltidene som man gleder seg til.

Litt for egen del, men også for at gjerne andre i samme sko kan få nytten av det.
Frokosten min er veldig ofte det samme, havregryn med proteinpulver og mandelmelk.
Så har jeg en valgfri lunsj og disse alternativene som hovedmåltid.

Oppskriftene er ikke mye fancy, bildene er ikke mye fancy. Men det som har vært viktig for meg, det er at de inneholder grønnsaker for metthetsfølelsen (og helsa) og at det har gode/mye proteiner.
Det skal også være forholdsvis rimelig i pris og lett å lage.

 

Oppskriftene kommer etter denne videoen. 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Loyd Færøvik (@coach_loyd)

Porsjoner

Noen av disse rettene ville jeg delt opp i to og hatt som lunsj dagen etterpå.
Men jeg liker å spise ett stort måltid hver kveld. Så dette er mitt «store måltid».
Trener også mye kondisjon, så selv når man er i underskudd må jeg få i meg rundt 3000-3500 kalorier pr dag.
For andre vil det være en fordel å dele i to og ha med seg en fornuftig matpakke dagen etterpå.
1000 kalorier er et ok måltid om man trener mye, men man slipper gjerne unna med 600 middag 400 lunsj for andre.
Jeg har heller ikke brukt noe annet en vanlig krydder og ingen olje.

«Enkle oppskrifter for folk flest. «

1. Scampi med grønnsaker

Scampi naturell 270 gram (84×2.7) fiskemannen
Ovnsbakte grønnsaker 500 gram (83×5) findus
Ca 600 kcal. Godt med sweet and sour til.
25 gram = 60 kcal
Teflonpanne, ingen smør.
Det går igjen i alle rettene. Står det ikke smør tilsatt så er det ingen smør eller olje.
Mye mat, enkelt å lage.

2. Taco med lomper

1 stykk –
Speltlumpe
Kjøttdeig med tacokrydder
Grønnsaker
Ost
Rømme
Salsa
Dijon sennep

Mye av kaloriene ligger i lefser, spelt og vanlige lompe har halvparten.
Ca 275 kcal totalt pr stykk. Overfylt med nammenam.
En lett måte å slippe unna fredagstacoen uten å være sær. (Bare bytte lefse)

3. Havregryn med egg.

Havregryn 50 gram
2 egg.
Tskje honning og kanel
Havregryn, vann og salt. Varm opp til det blir tykk konsistens.
Så tilføre to egg.

Bruk vann for ønsket konsistens.

Husk å bruke litt tid. Kok opp langsomt. Ellers blir det eggerøre. Når konsistens er riktig. Knekk i to egg.

400 kcal – høy fiber- bra med protein

4. Hjerteformet fiskekaker

(fiskemannens) pr stykk 60×3
Potet pr stykk 140 kcalx1
Grønnsaker 500 gram
Ketchup

600 kcal. Mye volum. Lager seg selv.
Billig. Litt lite protein, bra med fett.
Dette er et eksempel på en restemiddag.

5. Chocolate mouse

Chocolate mouse pulver
2 dl mandelmel

300 kcal for en hel pakke totalt.

Fordelen med denne er at den smaker veldig godt, men du blir kvalm og lei. Så en blir ikke fristet til å spise mer dagen etterpå. Greit å ha noe ekstra godt når man er litt søtsugen. Denne slår det i hel for meg.

Husk å bruke visp.

6. Surf and turf

Litt rester kan alltid brukes.
Anbefales å kjøpe inn forskjellige grønnsaksblandinger fryste.
Veggie sides- blomkål diverse. 400 gram 80 kcal
Stekt kyllingfilet 40 gram – 65 kcal
Scampi naturell- 140 gram- 110 kcal
Kjøttdeig og ost (etter taco)
170 gram Kjøttdeig 450 kcal!
40 gram ost 165

Totalt 800 kcal og nesten 100 gram proteiner. (Lite karbo). Samt stort volum.

Med karbonadedeig hadde samme rett vært på 600 kcal.

Tanken er mest å gi alternativer ut fra hva normale folk har i hus.

7. Svinefilet med rotgrønnsaker

500 gram rotgrønnsaker – 150 kcal
480 gram svinefilet – 520 kcal
Sweet and sour eller barbequesaus – 75 kcal
750-800 kcal.

En hel kilo med mat. Ble sliten I munnen.
Lett å lage.

8. Kalkun med pommesfrittes

Kalkun 300 gram – 350 kcal
Airfried pommes 150 gram- 450 kcal
Ketchup og sennep – 50 kcal
Kebabdressing – 40 kcal

Fint søndagskvess. Krydre med salt og snacks.

9. Restemiddag. Kalkun og grønnsaker.

Kalkun 170 gram – 250
Potet og grønnsaksblanding 500 gram – 400 kcal. Totalt 650.

Den blandingen var overraskende god.

Har alltid grønnsaksblandinger i airfrier fra fryst tilstand. Blir passe crispy på 20 minutter uten olje og stress.

10. Bbq kylling med stekt ris og grønnsaker.

400 gram Stekt ris 440 kcal
300 gram kyllingstrimler 360 kcal
250 gram Grønnsaker – 90 kcal
900 kcal totalt

Veldig godt med den risen. Mye mat og lett å lage (stekepanne og airfrier).

11. Hamburger med loff og mager bacon

En deilig Hamburger med 150 gram Kjøtt.
Cheddar ost, mager bacon og loff.

Hvorfor loff? Fordi det er veldig lett og luftig, og dermed lite kalorier i forhold til vanlig brød.
Pga vekten.

En Hamburger ble totalt inkludert dressing 500 kcal.

12. Kyllingfilet med nudler

Nuddelpakke frossen – 450 kcal
200 gram kylling i tillegg 220 kcal
Kebabdressing – 30 kcal

Det finnes mye lurt i frysedisken.

Proteiner nok for hvem som helst.
Smakte godt gjorde det også.

Andre innlegg